Farsze do pierogów na Wigilijną kolację 0
Trzy rodzaje farszy do pierogów leżą na talerzu. Osoba trzymająca talerz wskazuje na nie.

 Farsz do pierogów Wigilijnych

Szukasz pomysłu na farsz do pierogów Wigilijnych? Zobacz nasze ulubione przepisy. Nietypowe farsze do pierogów, bo wegańskie oraz bezglutenowe.

Pierwszy to mało znany w naszym regionie farsz z białej kapusty. Delikatny, lekko słodki i przełamany pieprzem. Drugi i trzeci bazują na tej samej podstawie, którą jest purre ziemniaczane. Jednak każdy jest wyjątkowy. Z dodatkiem naturalnego kremu kanapkowego, który znajdziecie ofercie świątecznej stworzymy wegański farsz ruski. Do trzeciego farszu dodamy grzybów. Farsz równie dobry co klasyczny grzybowy, a błyskawiczny w wykonaniu.

Ciasto na pierogi bezglutenowe

 

 



 

 

 

 

 

Polecamy nasze ciasto na pierogi bezglutenowe. Gotowe surowe ciasto do własnego wyrobu pierogów jest łatwe w użyciu i przyśpiesza proces przygotowań świątecznych. Jak przygotować z niego pierogi znajdziesz na naszym blogu w artykule Pierogi bezglutenowe, najprostszy przepis od piekarni Pochleb. A teraz do konkretów - poniżej przepisy na farsze.

Farsz do pierogów z kapustą białą

Przepis na około 30 szt. średniej wielkości pierogów.

Składniki:

  • biała kapusta 1kg
  • cebula 300 - 400g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przepis na farsz z kapusty do pierogów:

KROK 1 Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie.
W tym samym czasie na oleju smażymy posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie się lekko rumienić, przykrywamy cebulę i dusimy do miękkości.

KROK 2 Ugotowaną miękką kapustę odcedzamy i ręcznie odciskamy z niej nadmiar wody.
Kapusta ma być dość sucha, aby dała formować się w kulki.

KROK 3 Kapustę mieszamy z miękka usmażoną cebulą. Możesz doprawić ją do smaku solą i pieprzem.

To wszystko. Proste, prawda?

Farsz do pierogów ruskich wegański

Przepis na około 40 szt. średniej wielkości pierogów.

Składniki:

Przepis na farsz do pierogów ruskich:

KROK 1 Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
W tym samym czasie na oleju smażymy posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie się lekko rumienić, przykrywamy cebulę i dusimy do miękkości.

KROK 2 Odcedzone ziemniaki gnieciemy na puree razem z całą usmażoną cebulą, dodajemy cały słoiczek kremu kanapkowego i dokładnie mieszamy.

KROK 3 Możemy dodać do smaku soli i pieprzu. Farsz musi być wyrazisty, aby jego smak nie zginął w połączeniu z ciastem. Dla uzyskania pełni smaku doprawiamy sokiem z cytryny. W zależności od upodobania może to być kilka kropli lub łyżka.

Twój farsz jest gotowy!

Farsz do pierogów z grzybami i ziemniakami

Przepis na około 30 średniej wielkości pierogów.

Składniki:

  • ziemniaki 500g
  • cebula 300 - 400g
  • olej do smażenia
  • suszone grzyby 25g
  • oliwa truflowa
  • sól
  • pieprz

Przepis na farsz do pierogów:

KROK 1 Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
W tym samym czasie na oleju smażymy posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie się lekko rumienić, przykrywamy cebulę i dusimy do miękkości.

KROK 2 Odcedzone ziemniaki zgniatamy na puree razem z całą usmażoną cebulą.

KROK 3 Do ugniecionego farszu dodajemy 1-2 łyżki oliwy truflowej i kilka łyżek zmielonych na suszonych grzybów leśnych. Można zmielić je w młynku do kawy lub kupić gotową przyprawę. Ilość, którą podaliśmy sprawia, że farsz jest mocno grzybowy.

Wymieszaj wszystko i gotowe!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl