Farsz do pierogów Wigilijnych
Szukasz pomysłu na farsz do pierogów Wigilijnych? Zobacz nasze ulubione przepisy. Nietypowe farsze do pierogów, bo wegańskie oraz bezglutenowe.
Pierwszy to mało znany w naszym regionie farsz z białej kapusty. Delikatny, lekko słodki i przełamany pieprzem. Drugi i trzeci bazują na tej samej podstawie, którą jest purre ziemniaczane. Jednak każdy jest wyjątkowy. Z dodatkiem naturalnego kremu kanapkowego, który znajdziecie ofercie świątecznej stworzymy wegański farsz ruski. Do trzeciego farszu dodamy grzybów. Farsz równie dobry co klasyczny grzybowy, a błyskawiczny w wykonaniu.
Ciasto na pierogi bezglutenowe
Polecamy nasze ciasto na pierogi bezglutenowe. Gotowe surowe ciasto do własnego wyrobu pierogów jest łatwe w użyciu i przyśpiesza proces przygotowań świątecznych. Jak przygotować z niego pierogi znajdziesz na naszym blogu w artykule Pierogi bezglutenowe, najprostszy przepis od piekarni Pochleb. A teraz do konkretów - poniżej przepisy na farsze.
Farsz do pierogów z kapustą białą
Przepis na około 30 szt. średniej wielkości pierogów.
Składniki:
- biała kapusta 1kg
- cebula 300 - 400g
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przepis na farsz z kapusty do pierogów:
KROK 1 Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie.
W tym samym czasie na oleju smażymy posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie się lekko rumienić, przykrywamy cebulę i dusimy do miękkości.
KROK 2 Ugotowaną miękką kapustę odcedzamy i ręcznie odciskamy z niej nadmiar wody.
Kapusta ma być dość sucha, aby dała formować się w kulki.
KROK 3 Kapustę mieszamy z miękka usmażoną cebulą. Możesz doprawić ją do smaku solą i pieprzem.
To wszystko. Proste, prawda?
Farsz do pierogów ruskich wegański
Przepis na około 40 szt. średniej wielkości pierogów.
Składniki:
- ziemniaki 500 g
- cebula 300 - 400g
- krem kanapkowy naturalny 120g
- olej do smażenia
- cytryna
- sól
- pieprz
Przepis na farsz do pierogów ruskich:
KROK 1 Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
W tym samym czasie na oleju smażymy posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie się lekko rumienić, przykrywamy cebulę i dusimy do miękkości.
KROK 2 Odcedzone ziemniaki gnieciemy na puree razem z całą usmażoną cebulą, dodajemy cały słoiczek kremu kanapkowego i dokładnie mieszamy.
KROK 3 Możemy dodać do smaku soli i pieprzu. Farsz musi być wyrazisty, aby jego smak nie zginął w połączeniu z ciastem. Dla uzyskania pełni smaku doprawiamy sokiem z cytryny. W zależności od upodobania może to być kilka kropli lub łyżka.
Twój farsz jest gotowy!
Farsz do pierogów z grzybami i ziemniakami
Przepis na około 30 średniej wielkości pierogów.
Składniki:
- ziemniaki 500g
- cebula 300 - 400g
- olej do smażenia
- suszone grzyby 25g
- oliwa truflowa
- sól
- pieprz
Przepis na farsz do pierogów:
KROK 1 Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
W tym samym czasie na oleju smażymy posiekaną w kostkę cebulę z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy zacznie się lekko rumienić, przykrywamy cebulę i dusimy do miękkości.
KROK 2 Odcedzone ziemniaki zgniatamy na puree razem z całą usmażoną cebulą.
KROK 3 Do ugniecionego farszu dodajemy 1-2 łyżki oliwy truflowej i kilka łyżek zmielonych na suszonych grzybów leśnych. Można zmielić je w młynku do kawy lub kupić gotową przyprawę. Ilość, którą podaliśmy sprawia, że farsz jest mocno grzybowy.
Wymieszaj wszystko i gotowe!