FAQ

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

Pochleb… a co to? Pochleb to lokalna poznańska manufaktura. Wypiekamy pieczywo na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży opierając się wyłącznie na mąkach bezglutenowych. Oferta zawiera również bezglutenowe i wegańskie wypieki słodkie 
oraz pasty roślinne, które stanowią alternatywę dla tradycyjnego masła, pasztetów i serów.

Jakie pieczywo jest dostępne w ofercie? Wszystkie nasze chleby, a także bułki są wypiekane na naturalnym zakwasie jaglanym. Nie używamy drożdży do wypieku, a każdy chleb jest poddany wielogodzinnemu procesowi wyrastania. Starając się wykluczyć alergeny w naszych chlebach nie ma mąk: ryżowej, owsianej, kukurydzianej. Nie używamy też cukru i produktów odzwierzęcych. Wszystko jest wegańskie i bezglutenowe.
Każdego dnia otwarcia w naszym sklepie przy Al. Marcinkowskiego 20 jest dostępnych przynajmniej 6 rodzajów chleba. Dostarczamy je zawsze rano z piekarni mieszczącej się na Podolanach w Poznaniu.
Natomiast w sklepie internetowym oferujemy 9 różnych rodzajów świeżych wypieków z dostawą w każdy piątek w dowolne miejsce w Polsce.

Czy jesteśmy bezpieczni dla osób z celiakią? Nasze produkty są odpowiednie dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Używane przez nas mąki i produkty posiadają certyfikat Przekreślonego Kłosa oraz pochodzą od świadomych producentów, którzy dedykują wyroby jako bezglutenowe. Dla większej wiarygodności w bezpieczeństwo naszych produktów przystąpiliśmy do programu MENU BEZ GLUTENU i podlegamy kontroli Polskiemu Stowarzyszeniu Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Czy wszystkie produkty są wegańskie? Tak. U nas nawet masła, smalce i twarożki są wegańskie. Nie używamy ŻADNYCH produktów odzwierzęcych przy produkcji i to się nie zmieni.

Czy jest w ofercie chleb dla cukrzyka / o obniżonym indeksie glikemicznym? Obecnie nie mamy chlebka dedykowanego dla cukrzyków. Polecamy sprawdzić chleb lniany jasny, ma mało węglowodanów i prosty skład.

Dlaczego pieczemy na zakwasie? Przygotowany z wody i mąki, następnie poddany wielogodzinnej fermentacji produkuje kultury bakterii i dzikie drożdże. Nasz zakwas jest kilkuletni stworzony na mące jaglanej. Chleb na zakwasie jest zdrowszy niż chleb na drożdżach: pomaga odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego człowieka, ma niższy indeks glikemiczny i długo zachowuje świeżość.

Jak zachować świeżość chleba i czy można go mrozić? Nasze chlebki dostają termin przydatności 4 dni od daty produkcji. Wyjęty z opakowania można jednak spożywać dłużej, chleb na zakwasie potrafi wytrzymać nawet do dwóch tygodni. Polecamy go trzymać w suchym miejscu albo w lodówce, najlepiej owiniętego w pergamin. Nasi klienci z powodzeniem mrożą chleb. My kroimy go przed zamrożeniem i rozdzielamy kromki pergaminem, pomaga to uniknąć kruszenia się pieczywa po rozmrożeniu.

Dlaczego nie pieczemy więcej / Dlaczego chleb się tak szybko kończy? Nasza piekarnia to manufaktura, a nie masowa produkcja przez co ilość towaru może być ograniczona. Jest Was bardzo wielu, a nas jedynie kilkoro. Jeśli chcesz mieć pewność, że dostaniesz swoje ulubione pieczywo, zamów chleb i ze spokojem odbierz w godzinach otwarcia sklepu stacjonarnego.

Czy gdzieś jeszcze można kupić nasz chleb? Nasz jedyny sklep stacjonarny znajduje się przy Al. Marcinkowskiego 20. Nasz bezglutenowy chleb można zamówić online z wysyłką. Współpracujemy też ze sklepami zewnętrznymi w Pile, Lesznie i Poznaniu – pełną listę miejsc możesz znaleźć tutaj >>>

Ile kosztuje przesyłka? Koszt przesyłki to 30 zł z gwarancją, że nasze świeże produkty dotrą na dzień następny.

Nie wiem jak zamówić… Jeśli chcesz odebrać chleb stacjonarnie to złóż zamówienie przez sms lub facebook. Zamówienia z wysyłką są możliwe poprzez zakup w sklepie internetowym i opłaceniu go z góry. Dodatkowe informacje o tym jak zamawiać znajdziesz tutaj >>>

Słodycze bez cukru? Większość naszych słodyczy jest słodzona cukrem trzcinowym nierafinowanym. Pracujemy nad słodyczami dedykowanymi pod inne produkty słodzące. Czy robimy torty urodzinowe i słodycze na zamówienie? Obecnie nie. Słodycze na zamówienie możemy wypiec ze stałej oferty. Chleb nie na zakwasie? Nie produkujemy, wszystkie nasze chleby są pieczone na naturalnym zakwasie jaglanym. Chleb na innym zakwasie? Obecnie nie mamy chlebka na innym zakwasie. Chleb bez gryki? Codzienny, Złoty i Marchewkowy, a także bułki jasne i paluchy. Chleb bez ziemniaków? Lniany jasny, Kanapkowy dyniowy i Marchewkowy. Chleb bez gumy guar? Lniany jasny i Ciemny z lnem, a także ciemne bułki.

Dlaczego używamy gumy guar i co to jest? Choć jej nazwa brzmi dość… chemicznie, to jest w stu procentach naturalnym składnikiem. Pozyskiwana jest z bielma nasion rośliny potocznie zwanej guar. Nadaje naszemu pieczywu sprężystość i odpowiednią strukturę. Co to mąka sorgo? Sorgo jest zbożem bezglutenowym uprawianym już od tysięcy lat i jest pełne właściwości prozdrowotnych. P.S. Jemy świadomie. Większość używanych przez nas produktów pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych, wszystkie są produktami pochodzenia naturalnego. Składy pieczywa można sprawdzić tutaj >>>

Alergeny: W naszej piekarni używamy orzechów i sezamu.

Nie znalazłeś tu odpowiedzi? Napisz do nas na pierkarniapochleb@gmail.com lub poprzez facebook, a skontaktujemy się z Tobą jak najszybciej.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl